11ти Октомври – Берат – Валона – Тирана

11ти Октомври – Берат – Валона – Тирана

ПРОГРАМА:

3 дена / 2 ноќевања со појадок / автобуски превоз

1.ДЕН (10.10.2020 – сабота) : БИТОЛА.

Состанок на групата на Автобуска Станица Транскоп во утринските часови . Поаѓање за Албанија. Патувањето поминува преку граничниот премин Ќафасан , со мали попатни паузи пристигнување во Берат- наречен “Градот на илјада прозорци” поради големите прозорци кои ги красат куќите. Град со прекраснo испреплетена архитектура со христијански и муслимански карактеристики, многу религиозни објекти. Посета на тврдината и на музејот на Онуфри. Во договорено време поаѓање кон Валона ( околу пладневните часови пристигнување во Валона и сместување во Хотел. Слободно време за индивидуални прошетки низ центарот на градот. Ноќевање.

2.ДЕН (11.10.2020 – недела) : Валона.

Појадок . Факултативно крстарење почнувајќи од Валона – Карабун – островот Суза и враќање во Валона. Во вечерните часови организиран разглед на Валона и опција за факултативна Вечера во ресторан покрај море. Враќање во Хотелот. Ноќевање.

3.ДЕН (12.10.2020 – понеделник) : 

Појадок. По појадокот – одјавување од хотелот. Заминување за Тирана, следи панорамски разглед на градот…плоштадот Скендербег, Операта, Етем беј – џамијата, Националната библиотека, Саат-кулата (симболот на градот), Националниот историски музеј… слободно време за индивидуален разглед на градот. Во попладневните часови – поаѓање за трговскиот центар ТЕГ (можност за шопинг и освежување пред поаѓањето за Македонија). Поаѓање за Македонија во попладневните часови. Пристигнување во Битола во касните вечерни часови.

ЦЕНА:

89€ ПО ЛИЦЕ со поаѓање од Битола и Прилеп

Цената вклучува:

 • Автобуски превоз на горенаведената релација
 • 2 НП во хотел Bologna 4* (http://bologna.vlore.hotels-al.com/en/) ,
 • Пратител на групата, организација, водство и реализација на аранжманот.

Цената НЕ вклучува:

 • Влезници при посета на културно-историските споменици,
 • Патничко осигурување.
 • Факултативна вечера.
 • Факултативно крстарење 30 Евра.
 • Трансфер за останати градови – 10 Евра

Доплата и попусти:

 • Едно Дете до 1,99 Год Бесплатно.
 • Деца од 2 до 11,99 год. минус 10 Евра од цената за возрасен.
 • Еднокреветна Соба( + 70 % од второто лице ) 

СЛИКИ:

УСЛОВИ:

 • За реализација на аранжманот потребни се минимум 35 патници!!!
 • Резервација се прави со авансна уплата од минимум 30% од цената на аранжманот и копија од пасош.
 • Комплетна доплата 7 дена пред поаѓање.
 • Цените се дадени во евра, уплата се врши исклучиво во денарска противвредност по курс 1€ = 62мкд.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото во случај на промена на цената на превозот, хотелот, недоволен број на пријавени патници и слично, да ја измени цената на аранжманот или пак да го откаже во целост аранжманот на 5 дена пред поаѓање.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата (активностите по денови и датуми) за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пр: застој на граница, застој во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета, државни или верски празници на одредена дестинација на одредени локалитети и сл.
 • Релациите кои се наведени како ТРАНСФЕР се реализираат со патнички возила или комбе.
 • Превозот ги слегува патниците на најблиската локација до сметувањето каде може да се паркира автобус.
 • 2 дена пред започнување на аранжманот Агенцијата ќе ги потврди информациите за време и место на тргнување или патниците да се обратат во Агенција за време и место на поаѓање.
 • Се замолуваат патниците да бидат на местата за поаѓање 15 минути пред поаѓањето.
 • Седиштата (местата) во автобусот се определуваат автоматски со бројот на резервација со пријавувањето на патниците со авансната уплата. Доплата за одбирање на ред на седење во автобус +10€ по лице (освен првиот ред, кој е резервиран за персоналот).

ОТКАЗ НА РЕЗЕРВАЦИЈА:

За отказ на резервација важат опшите услови , односно:

 • за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата.
 • за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата.
 • за отказ 14 до 5 дена пред патувањето се задржува 80% од сумата.
 • за отказ 5-0 дена пред патувањето се задржува 100% од сумата.

Доколку патникот се откажува од аранжманот пред почетокот на патувањето, поради причини кои не можел да ги предвиди, избегне или отстрани (болест, повреда или смрт во потесното семејство, елементарна непогода или слично), а врз основа на важечка потврда од надлежните органи, во тој случај не ги плаќа отказните трошоци по наведената скала, туку само реалните трошоци произлезени од откажувањето на аранжманот, за кои организаторот е обврзан да ги плати на крајниот давател на услугата, без право на рефундација. Доколку патникот се откажува од аранжманот по почетокот на патувањето (за време на патување или за време на престој во местото на патување), поради настани кои се резулатат на влијание на “виша сила” (воени настани, терористички акти, елементарни непогоди, сообраќајни незгоди или слично), кои ниту патникот ниту организаторот не можел да ги предвиди, избегне или отстрани, организаторот не носи одговорност ниту има обврска за поврат на средства за нереализирани услуги, освен доколку крајниот давател на услугите прифати и изврши рефундација на истите.

ПРИГОВОРИ И ПОПЛАКИ:

 • Во случај на неадекватно сместување или било кој друг проблем, се молат патниците за тоа веднаш да го известат одговорното лице на рецепцијата . Доколку проблемот не биде решен, веднаш треба за истиот да се извести ОРГАНИЗАТОРОТ НА ПАТУВАЊЕТО и уплатното место каде сте склучиле Договор за патување, за време на првиот ден од сместувањето и почетокот на ова програма. Напоменуваме дека рекламации за кои агенцијата ќе дознае на последниот ден од престојот или по враќањето на патниците, истите нема да бидат земени во предвид или разгледани.
 • Ве молиме во случај на било каков инцидент (кражба, тепачка, сообраќајна незгода….), да се обратите на надлежните инситуции во земјата на престојот. Организаторот на патувањето единствено е задолжен да Ви помогне при посредување меѓу вас и надлежните институции.
 • Составен дел од оваа програма се Општите услови на патување на организаторот на патувањето. За сите информации дадени усмено, агенцијата не сноси одговорност. Ве молиме внимателно да ги прочитате условите на патување кои се составен дел од овој програм.

Важат Општите услови на СКТМ и Т.А. С-ТРАВЕЛ