You are currently viewing Хотел Фонтана – Врњачка Бања 8ми Март Термин-08.03-10.03.2024

ХОТЕЛ ФОНТАНА – ВРЊАЧКА БАЊА

8ми Март

Термин-08.03-10.03.2024

 

Врњачка бања:

Најголемиот и најпознат спа-центар во Србија и пошироко и традиционално многу атрактивен туристички центар за одмор и рекреација. Бањата се наоѓа во централна Србија, на околу 200 километри јужно од Белград. По патот и железницата што ги поврзува главните патишта на Балканот, Белград – Софија и Белград – Атина, преку долината на Западна Морава, Врњачка Бања е многу добро поврзана со сите делови на Србија и Црна Гора, а со добри локални патишта со неговата шумска и планинска заднина, која сочинува широк простор на зачувана природна средина. Овој комплекс ги опфаќа високите планини Копаоник (2017 m), Жељин (1785 m), Столови (1376 m) и блискиот питом Гоч (1216 m). Климата е умерено континентална. Влијанието на блиските планини и дава посебен карактер на микроклимата на Врњачка Бања и ја прави многу пријатна. Летата се умерено топли со свежи утра и навечер, а зимите се снежни и без сурови мразови. Просечната годишна температура е 10,5°C, а просечната летна температура е 20°C. Врњачка бања има и многу долга лековита традиција. Римјаните ги изградиле своите санаториуми и реконвалесцентниот центар AOUAE ORCINAE кај топлиот минерален извор Врњац од 2 до 4 век. За тоа сведочат археолошките наоди во јадрото на римската бања, т.е. базенот, римскиот извор со топла минерална вода (Fons Romanus) и мноштвото монети кои од култни причини биле оставени во лековитиот извор. Легионерите од V легија на Флавија и VII Клавдијанска легија, како и романизираната племенска аристократија на домородците, главно доаѓале овде на лекување и закрепнување. Развојот на модерната Врњачка Бања започна во 1868 година со работата на „Основачкото друштво“, најстарата туристичка организација на Балканот. Денес, Врњачка Бања е најголемото бањско одморалиште во Србија и ценет туристички центар. Пошироката област на Врњачка Бања претставува најбогата и најинтересна туристичка област во Србија. Тоа е област каде што средниот век се среќава со модерните трендови на секој чекор. На север се наоѓа питомата плодна обработлива земја на западна Померанија, а на југ, преку 100 километри долгата клисура на Ибар, која рика низ планинските клисури на античка Дарданија, подоцна Рашка, каде што се родила српската држава. Има и високи планини со познати зимски спортски центри, меѓу кои се издвојува Копаоник. Конечно, ова е регионот со најзначајните споменици на српската средновековна култура, особено манастирите со монументален фрескоживопис, од кои некои се наведени како светско културно наследство.

Програма на патување:

08.03.2024 (Петок) Битола – ВРЊАЧКА БАЊА
Состанок на групата на паркингот спортска сала 04.30 часот. Поаѓање за Србија во 05.00 часот. Патот води преку граничниот премин Табановце со кратки попатни паузи за одмор и обавување на царински формалности.

Пристигнување во Врњачка Бања околу пладне и сместување во хотел Фонтана 4*. Кратко време за одмор и освежување од патувањето и заминување на информативна прошетка и пешачки разглед на Врњачка Бања: Мостот на Љубовта, изворот Топла Вода, Римските извори, изворот Снежник, изворот Језеро и изворот Слатина… По разгледот враќање во хотел, слободно попладне за одмор, релаксација и користење на СПА содржините на хотелот. Ноќевање.

09.03.2024 (Сабота) ВРЊАЧКА БАЊА
Појадок. Слободен ден за индивидуални активности и прошетки низ Врњачка Бања. Време предвидено за одмор, релаксација и користење на СПА содржините на хотелот. Ноќевање.

10.03.2024 (Недела) ВРЊАЧКА БАЊА – БИТОЛА

Појадок. Слободно време за индивидуални активности и прошетки до времето предвидено за заминување за Македонија. Поаѓање за Битола во попладневните часови. Патувањето се одвива преку граничниот премин Табановце, со кратки попатни паузи за одмор и обавување на царински формалности. Планирано пристигнување во Битола во вечерните часови.

Цена на аранжманот – 150€/9300ден

Цена во евра за уплата исклучиво во денарска противвредност по курс 1€/62мкд.

Цена по лице за најмалку 2 лица во соба.

Во цената на аранжманот е вклучено: 

 Превоз со високотуристички автобус на наведената релација

 – Сместување во хотел Фонтана 4* во центарот на Врњачка Бања во СУПЕРИОР соби – Организирана прошетка и разглед низ Врњачка Бања

 – Исхрана на база 2 ноќевања со поjaдок, можност за доплата за вечера 12 евра по лице од ноќ

– Секојдневно користење на Велнес и Спа центар

 – Wi-Fi интернет пристап на јавни површини и во соби;

– Организација, реализација и лиценциран придружник на патувањето.

Во цената на аранжманот не е вклучено:

-Факултативна посета на Тумане – 30 евра

– Задолжително патничко и здравствено осигурвање; –

 -Доплата за туристичка такса 3,5€/210ден вкупно за 2 ноќи (доплата во агенција); – -Факултативна посета на манастирот Жица 5€ (доплата на лице место) –

-Доплата за еднокреветна соба 30€/1.860ден на цената на аранжманот

Попусти и опционални доплати:

– Намалување за сопствен превоз -20€/1.240мкд по патник

 

Напомени:
– За ова патување потребно e да поседувате валиден биометриски пасош или валидна лична карта.
– За резервација потребна е задолжителна уплата на депозит од најмалку 30% доплата најдоцна до 2 недели пред поаѓање.
– Со потпишување на договорот на патниците им се доделуваат седишта според времето на уплата, доколку одредени патници имаат посебни барања за конкретно седиште истото го доплаќаат во агенција.
– Цените се дадени во евра за уплата исклучиво во денарска противвредност по курс 1€=62мкд.
– Цените се дадени по лице за најмалку 2 лица во соба.
– За реализација на факултативите потребен е минимум од 20 патници, во случај на недоволен број на пријавени, агенцијата го задржува правото за отказ на факултативата.
– Агенцијата го задржува правото за отказ на аранжманот најдоцна до 7 дена пред поаѓање доколку не е исполнет бројот на пријавени лица предвидени по програмата за ова патување.
– Организаторот го задржува правото за промена на редоследот на активности во програмата во случај на потреба.
За ова патување важат Општите Услови за Патување на СКТМ и Т.А С-ТРАВЕЛ БИТОЛА