You are currently viewing Нова Година 2023 – Сараево (Мостар)

Нова Година 2023 – Сараево (Мостар)

ПРОГРАМА:

30.12.2022 Прв ден МАКЕДОНИЈА – БОСНА

Состанок на групата во 18.00 часот и заминување за Босна преку граничен премин Табановце. Попатни паузи и царински формалности.

31.12.2022 Втор ден ВИШЕГРАД – САРАЕВО

Пристигнување во Босна во раните утрински часови и посета на Вишеград кој се наоѓа во котлина долж течението на реката Дрина. Во градот се наоѓа мостот опишан во Андриќевата книга „Мостот на Дрина“, кај месното население познат едноставно како „на Дрини ћуприја“. Потоа заминување за Сараево. Сместување во хотел. По кратка пауза средба со локален водич и пешачка тура, панорамско разгледување на градот, веднаш до Олимпиското село и возење по патот кон Источно Сараево (интересна демаркациона линија на Федерацијата БиХ и РС) – кратка посета на овој мал град кој постојано се гради и го зголемува населението за 25.000 жители и панорамско возење низ улицата Спасовданска. Продолжување на возењето и целиот пат до Враца, и прекрасна глетка -панорама на градот од комплексот Партизански гробишта – Меморијален парк во Враца. на Бентмбаша и туристичка тура со водич до стариот дел на градот (мал Ерусалим на Балканот- како што Евреите го дадоа своето име)… јавен и привлечен- најпосетуваната фонтана Себиj. Во посета на само 300-400 метри. Православна стара црква (најстарото светилиште ), Католичка катедрала-срца Исосовo,. Гази Хусреф беговата џамија, Синагога..латинска парохија (место на убиство на австро-унгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд и неговата сопруга Софија). Факултативна посета на Тунелот на спасот. Враќање во хотелот. Слободно време. Дочек на плоштад со богата музичка програма. Ноќевање.

01.01.2023 Трет ден МОСТАР  – ЈАБЛАНИЦА – КОЊИЦ

Во раните утрински часови факултативна посета на Титовиот Бункер – најчуваната тајна во Југославија, која своевремено претставува најскапа инвестиција од тој карактер во светот. Најмалата касарна во Југослави со најголемата скриена тајна – Титовата Арка – нуклеарен бункер, доживување кое не смеете да го пропуштите. Потоа заминување за Мостар . Разглед на стариот дел од градот и Стариот Мост.  Враќање во Сараево во попладневните часови. Слободно време.. Ноќевање.

02.01.2023 Четврт ден  САРАЕВО – МАКЕДОНИЈА

Појадок. По појадокот одјавување од хотелот и посета на Шопинг Центар или слободно време на Баш Чаршија. Потоа заминување за Македонија околу 15,00 часот . Пристигнување во Македонија во раните утрински часови.  

ЦЕНОВНИК:

         

РЕДОВНА  ЦЕНА: 6900 МКД ПО ЛИЦЕ 

Во цената е вклучено:

 •  Превоз на дадената релација
 • Посета на Вишеград,
 • Разглед на Сараево со локален водич
 • организација и водство на групата
 • 2 ноќевања со доручек во хотел со 3*** или 4 **

Во цената не е вклучено:

 • факулативно речно крстарење по Дрина – 5 евра
 • Факулатативна посета на Мостар, Јабланица и Титовиот бункер 35 евра
 • туристичка такса 2 евра

НАПОМЕНИ:

 • За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници, во спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.
 • Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи. – деца до 12 години со 2 возрасни имаат 30% попуст
 • за еднокреветна соба се доплажа 1800 денари
 • Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.
 • Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.
 • Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.
 • За отказ на резервација важат опшите услови, односно :
  – за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата.
  – за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата

ПРИГОВОРИ И ПОПЛАКИ:

 • Во случај на неадекватно сместување или било кој друг проблем, се молат патниците за тоа веднаш да го известат одговорното лице на рецепцијата Доколку проблемот не биде решен, веднаш треба за истиот да се извести ОРГАНИЗАТОРОТ НА ПАТУВАЊЕТО и уплатното место каде сте склучиле Договор за патување, за време на првиот ден од сместувањето и почетокот на ова програма. Напоменуваме дека рекламации за кои агенцијата ќе дознае на последниот ден од престојот или по враќањето на патниците, истите нема да бидат земени во предвид или разгледани.
 • Ве молиме во случај на било каков инцидент (кражба, тепачка, сообраќајна незгода….), да се обратите на надлежните инситуции во земјата на престојот. Организаторот на патувањето единствено е задолжен да Ви помогне при посредување меѓу вас и надлежните институции
 • Составен дел од оваа програма се Општите услови на патување на организаторот на патувањето. За сите информации дадени усмено, агенцијата не сноси одговорност. Ве молиме внимателно да ги прочитате условите на патување кои се составен дел од овој програм. 

Важат Општите услови на Т.А. С-Травел