Пиерија се наоѓа на северозападниот дел на Грција. На запад е затворена со висок планински венец, каде најпознат е врвот Олимп, кој воедно е највисок во цела Грција. Ваквата конфигурација на теренот и дава специфицни климатски услови, карактеристични за средозмно морските обласи, но со нагласена свежина од планинските региони, која се прелева низ крајбрежјето и во летниот период. Ваквата клима ја прави погодна за удобен живот, благопријатен и во најврелите летни ноќи, особено за луѓе кои сакаат да се подалеку од урбаната врелина, но сепак да уживаат во благодетите на морето. Главен град е Катерини, а најпознати туристички места се Паралија, Лептокарија, Неи Пори, Платамона.