Грција е популарна туристичка дестинација, место за одмор кое го бираат туристи од сите краеви на светот. Грција поседува огромен број на острови, проценувајќи се на 1200 до 6000 острови. 227 населени острови се опкружени со кристална вода, сочувана природа и плажи со светски квалитет. Најубави грчки острови се Крит, Санторини, Крф, Закинтос, Тасос, Лефкада.